The Rocky Mountains: USA & Canada

Multimediavoorstelling op 4 februari 2010 om 19u30 in het Auditorium van het az sint-jan brugge-oostende av

Een reisreportage van Rik Taveirne en Frankie Meuleman

Een gebied als een open boek waarin de geologische geschiedenis van de streek wordt onthuld. De fossielen en de samenstelling van de verschillende sedimentlagen, die elk een geologische periode vertegenwoordigen, kunnen duidelijk worden waargenomen. De harmonieuze combinatie herinnert ons op subtiele wijze dat er grote schoonheid kan voortvloeien uit het puin en het verval dat onvermijdelijk gepaard gaat met al het leven op aarde. Een wirwar van rotsen die zich eindeloos uitstrekken in een woest, dor landschap. Een stilleven, slechts bevolkt door vibraties van de warme lucht.

Een opeenvolging van acropolissen met witte gevels en onbereikbare richels, die de reiziger eenzaam achterlaten in de stille onmetelijkheid van een canyon, ver van de goden.

De Verenigde Staten tellen alles samen zo’n 50 nationale parken. Het oudste is Yellowstone NP, dat in 1872 tot nationaal park werd uitgeroepen. De jongste zijn die in Alaska, die in de late jaren ’70 van de 20e eeuw aan het parksysteem werden toegevoegd. Samen bestrijken ze een gebied van meer dan vier miljoen hectaren. Het congres heeft de bescherming en het behoud van de parken wettelijk geregeld. Een nationaal park is van bijzonder belang voor het behoud van de natuur en zijn omgeving, zoals in Yellowstone NP. Culturele schatten vonden we in Mesa Verde NP, dat een opmerkelijke historische erfenis bevat.

We starten onze 7000 km lange reis in de staat Utah en doorkruisen de staten Colorado – South DakotaWyoming en Montana, dan steken we de grens over naar Canada en rijden over de Icefield Parkway door de Canadese provincies British Colombia en Alberta, om vervolgens terug te keren via Montana – Wyoming en te eindigen waar we vertrokken zijn in Utah.

The Rocky Mountains…een gebied van uitersten en ruwe schoonheid, de leefwereld van cowboys en pelsjagers, maar vooral hèt symbool voor avontuur en vrijheid.

Kostprijs:
Leden: 1 euro
Niet-leden: 2 euro

Inschrijving: is noodzakelijk op het secretariaat SOFOCO: 050/32 70 (78) (79) (80).
of via e-mail naar sofoco@ocmw-brugge.be

Vele Sofoco groeten van Annie, Marc en Nadine